18/05/2023

Iparralde eta udaberriaz gozatzeko 11 plan| Kultura, atsedena eta gastronomia

Iparraldea, Le Pays Basque, landa-paradisu bat da, non euskal sustraiak, gastronomia eta artisautza jeloskor gordetzen diren. Ipar Euskal Herrira egindako ihesaldi batek aukera eman digu kanper-furgonetan egindako bidaietan aurretik bisitatu ditugun lekuetara itzultzeko, oraingoan, ordea, beste ikuspegi batetik ezagutuko ditugu. Lapurdiko esentziaz eta Lapurdiko udaberriaz gozatzeko kultur, ongizate eta gastronomiaren bueltan planik onenak lerro hauetara ekarri nahi izan ditugu. Zatoz! Iparralde eta udaberriaz gozatzeko, 11 plan ditugu eta.

Goazen? On y va!

❇ IPARRALDE ETA UDABERRIAZ GOZATZEKO 11 PLAN

Esan daiteke mugaren bi aldeak sentimenduen, sustraien eta kulturaren kordoi ikusezin batek lotzen dituela. Iparraldea hain dago hurbil eta hain da ezberdina… Etengabe harritzen gaitu. Gure bidaiak Hendaiako bazter bukolikoenak eta Abadia gaztelu misteriotsuaz gozatzera garamatza lehenik. Gero, Hendaiako larunbatetako azokatik ibiliko gara bertako produktu batzuk dastatzeko eta Hôtel Relais Thalasso-n atseden hartuko dugu, itsasoak zaindu gaitzan.

Ipar haizeak barnealdera eramango gaitu, Kanbo herriko Villa Arnaga ezagutzeko, estilo neoklasikoko lehen etxea eta istorio liluragarria gordetzen duena. Eta gozozaleak garenez, txokolateari buruzko bitxikeria batzuk ezagutuko ditugu Puyodebat Txokolatearen Museoan. Gai izango ote gara bonboirik erosi gabe handik ateratzeko?

Becquer idazlearen enara ilun haiek bezala, Lapurdiko herri xarmangarrienera itzuliko gara; Ainhoara. Han, gau atsegina pasako dugu Maison Opocca hotelean. Xarma berezi bati eusten jakin duen XVII. mendeko ostatua.

Donibane Lohitzune ezin zen falta Iparralde eta udaberriaz gozatzeko 11 plan hauen artean. Bertako merkataritza eskaintza zabala, produktu bereziak eta artisautza originala ezagutuko ditugu. Amaitzeko, itsas plater tipiko bat jango dugu Sokoan eta itsasoaren ondoan, Enrike XVI.aren gotorlekuaren horma lodien ondoan, paseatuko dugu.

❇ HENDAIA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Txingudi badia eta Jaizkibel mendiaren ikuspegia Hendaiatik.

Hendaian beti somatu dugu bakea eta atsedena. Gogoan dut, gaztetan, lagun koadrila elkartu eta muga bizikletaz zeharkatzen genuela, Txingudi badiaren ertzetik doan bidegorri bikainean zehar pedalei eraginez Ondarraitzeraino. Hendaiako hondartzara iritsi arte eta eguna eguzkitan etzanda igarotzeko asmoa besterik ez genuen.

Hondartzak duen 3km-ko pasealeku ederrak Domaine D ‘Abbadiara garamatza zuzenean. Inguru natural zaurgarri gisa sailkatutako paraje natural bat da, Hendaiako itsaslabarren gainean eraikitako eta La Cornicheren zati hau menderatzen duena gaztelu-behatokia bezain berezia.

🔭ABADIA GAZTELU-BEHATOKIA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Gazteluko fatxadan sugea ikus daiteke.

Abbadiako gaztelua, Violet Le Duc-ek eraikia (1864-1884), benetako harribitxi neogotiko eta orientalista da. Kanpotik beste gaztelu arrunt bat dirudi, Loirako gazteluen ibilbidean ikus dezakeguna bezalakoa. Bere ere barneak, ordea, benetako ezustekoak gordetzen dizkio bisitariari.

Abadia gazteluaren logelen apainketa.

Anton Abadia jabearen nahi eta ametsen arabera apaindua izan zen, eta bere bizitzaren parte izan ziren bidaia, abentura eta zibilizazioen mundurako ateak irekitzen dizkigu.

NOR IZAN ZEN ANTON ABADIA?

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera, en camper
Gazteluko eskaileretako irudi nagusia.

Anton Abadia, esploratzailea, astronomoa eta hizkuntzalaria izan zen, baina batez ere, pertsonaia karismatikoa eta euskararen eta euskal kulturaren defendatzaile sutsua. “Euskaldunen aita” bezala ezaguna, Euskal Herriarentzat “zazpiak bat” aldarrikatu eta “lore jokoak” bultzatu zituen lehena izan zen: garaiko euskal literatur lehiaketak.

Gaur egun, Abadia gaztelua Frantziako Zientzien Akademiaren esku dago eta euskaraz, frantsesez edo espainolez egiten diren bisita gidatuetan ezagutu daiteke.

📝Agendatu Iparralde eta udaberriaz gozatzeko 11 plan hauen lehenengoa. Ikusi beharreko horietakoa da.

Domaine D ‘Abbadiatik Hendaye-Plage, Ondarraitz eta bi harkatiz bikain ikusiko dituzu: Dunba Luzie eta Dunba Zabala, Sanson-arriyak (Sansonen harriak); Las Gemelas (Bikiak); edo Les Deux Jumeaux “. Ziur nago izen horietakoren bat ezagutuko duzula, baina ezagutzen al duzu harkaitz bitxi horien elezaharra?

HENDAIAKO ITSASLABARREN KONDAIRA Euskal mitologiak kontatzen duenez, jentil batek, mendietan bizi ziren eta neurriz kanpoko indarra zuten euskal erraldoietako batek, Baionako katedrala suntsitu nahi izan zuen. Aiako Harriko gailurretara igotako jentilak bi haitz handi erauzi zituen, baina jaurtitzeko unean irrist egin eta Ondarraitz hondartzan erori ziren. Ordutik paisaia ikusgarri honen parte dira.

🌊RELAIS THALASSO HENDAYE: ITSASOAREN ZAINKETAN MURGILDUTA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Relais Thalasso hotelaren spa gunea.

Ez dago erlaxatzea eta berriro zure gorputza energiaz kargatzen ari dela sentitzea bezalakorik, eta guk ezagutzen dugu horretarako lekurik egokiena: Hendaiako Hôtel Relais & Thalasso.

Deskonexio-asteburu bat, bikote-ihesaldi bat edo opari berezi bat egitea pentsatu baduzu, ez izan zalantzarik plan hau egiteko. Guri primeran etorri zaigu aste osoko tentsioak desegiteko: Gaua pasatzea Hendaiako Relais Thalasso hotelean kotoi artean atseden hartzeko. Goizean, gosari zoragarri baten ondoren, erlaxatu eta itsasoko uraren propietateak zaintzen utzi. 30 ºC-tik gorako igerilekuak eta txorrota terapeutikoak dituen itsas spa bat, igeri egiteko edo korrontearen kontra ibiltzeko korridorea, sauna, hammam eta merezi duzun bezala mimatzeko tratamendurik onenak. Bainujantzia eraman besterik ez duzu egin behar! Gainontzekoaz (txanoa, txankletak eta albornoza) beraiek arduratzen dira.

Planes para disfrutar de Iparralde en autocaravana
Talasoterapiaz gozatzen.

Gainera, atseden eta ongizate saioez gozatu nahi baduzu, murgildu itsasoaren zainketan eta utzi kanpotik mimatzen, barrutik ondo sentitzeko, Relais Thalasso de Hendayek eskaintzen dituen nahierako zainketekin: buztin beroarekin egindako tratamenduak, erreflexologia, gorputzeko drenatze linfatikoa, itsasoko euriarekin egindako masajeak… Imajinatzen duzu itsas bainu polisentsorial bat itsasoko ura olio esentzialekin konbinatuz?

Ikusten duzunez, Iparralde eta udaberriaz gozatzeko 11 plan horietako bat zu zeu zaintzea izango da.

💢 HENDAIAKO LARUNBATEKO MERKATUA

Baina, kanpotik zaintzea bezain garrantzitsua da barrutik zaintzea. Horregatik, udaberrian Iparraldera egindako ihesaldi honetan, ezin zen planik falta Hendaiako eta inguruko produktuak ezagutzea. Horretarako, zer hobe larunbatero kirol-portuaren ondoan dagoen Sokoburu auzoan egiten den merkatura hurbiltzea baino; 00: 08tik 13: 00etara topatuko duzue giro ezin hobean.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Bertako barazki postua.

Azoka honetan, Hendaiako usain eta zaporeez blaitu ahal izango zara dantza eramanezin batean, non oinek postuz postu eramaten gaituzten, inguruko baserrietako barazki onenetako batzuk miretsiz, eta gertuko eskualdeetako beste batzuk miretsiz, hala nola Landetako zainzuriak.

Sokoburu merkatuko zainzuri postua.

Gaznen postua.

💢 HENDAIAKO ZOKORIK EDERRENAZ GOZATU TXINGUDI BADIAREN ONDOAN.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Eserlekuak Txingudi badiaren ondoan.

Ondarraitz hondartzari Kantauri itsasoa nola oldartzen zaion eta itsas pasealekua apaintzen duten neoeuskaldun estiloko etxe ederren irudi zoragarriaren aurrean eklisatuta geratu baino lehen, Txingudiko badiaren ondoko txokorik ederrenak ezagutzeko plana egingo dugu. Goazen!

Hendaiako erdialdean hasiko dugu ibilaldia, San Bizente eliza (1598) bisitatuz, Bixintxo eliza, Lapurdiko elizaren adibide bat ezagutzeko. Bertan, fatxada zuria eta barrualdea nabarmentzen dira, balkoi hirukoitza eta egurrez landutako koruarekin.

Ondoren, Gaztelu Zahar pilotalekura hurbilduko gara. Bertan, 1899tik jai-alaiaz gozatzeko aukera dago eta orain, igande batzuetan, muxikoak dantzatzeko biltzen diren dantzari taldeez gozatzeko aukera dago.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera

Hendaiako historiaren zati txiki bat deskubritzeko garaia da, horregatik, Port Caneta auzora garamatzaten eskailerak jaitsiko ditugu, Vaubango harresien hondakinak eta Hondarribia seinalatzen duten kanoi zaharren bila. Txingudiko badiaren estanpa, bere txalupatxoekin eta Jaizkibelgo gailurra ispilu handi horretan islari begira, ahazteko zaila izango den irudia da.

Txingudiko badia eta txalupak uretan.

Badiaren ondotik paseatuz, paduretako zati bat eta Bidasoa ibaiaren aho inguratzen dituen egurrezko pasabide ederra ikusiko dugu. Paisaiaren argazki ederrak ateratzeko aproposa iruditu zitzaigun.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Pierre Loti hil zen etxea.

Ibilaldi Hendaiako zentroan zehar amaitutzat eman baino lehen, Rue des Pêcheurs-era jo genuen, 1923an Pierre Loti hil zen etxea ezagutzeko.

💢 BERTAKO PRODUKTU ETA ZANTZU BERRITZAILEAK DITUEN GASTRONOMIAZ GOZATU

Bidaiak ez lirateke bidaiak izango gastronomiaz gozatu gabe, eta hori, guk oso serio hartzen dugu. Horregatik, dastatzen eta pikatzen aritu gara, Hendaian plater lapurtarrez gozatzeko bi gomendio lerro hauetara ekartzeko.

LA BRASSERIE DE L’HÔTEL DE PARIS

Hendaiako leku enblematikoa da, bertako eta sasoiko produktuekin egindako kalitatezko platerak proposatzen dituena. Pikatzeko eta partekatzeko platerak daude, bakailao kroketak pikillo piperrekin eta Pirinioetako amuarrain-errilletekin (pate bigun mota bat) bezain goxuak. Gainera, otarrainxken risottoa udaberriko barazkiekin eta bakailao-takoa ahate-gantzarekin konfitatua plater nagusitzat aukeratzea gomendatzen dizuegu.
Bukatzeko, postre ezin hobea: Pays Basqueko gazta plater bat.

Leclerc Boulevarden aurkituko duzu La Brasserie de L Hôtel de Paris edo mugaren beste aldean bizi garenok ezagutzen dugun bezala, “palmondoaren biribilgunean”

RESTAURANTE L’APOSTROPHE

L’Apostrophe pikatu eta bekatu egiteko ezin hobea da. Bisitatu genuen eguna beteta zegoen, beraz, ez ahaztu mahaia erreserbatzea eta eskatzea bere terraza bikainean, platanondo handien itzalean zure mahaia izateko. Gainera, behi txarolesaren tartar-platera eskatzea gomendatzen dizugu; etxeko espezialitatea da, eta hain eskuzabala eta goxoa da, ezen, plater mota horiekin oso zalea ez bazara ere, izugarri gustatuko zaizu.

L ‘Apostrophe jatetxea aurkituko duzu Rue de L’ Eglisen, Hendaiako erdigunean.

❇ CAMBO-LES-BAINS PASTEL ETA TXOKOLATE USAINAZ: IPARRALDE UDABERRIAN GOZATZEKO PLAN GOZOAK

Cambo-les-Bains hiribildu termal ederra da. Bi iturri nagusitatik lortzen ditu urak: ferruginosa batetik eta sulfurosa bestetik. Gainera, mikro klima propioa du Lapurdiko herri honek. Aipatutako bi arrazoi hauengatik, Belle Epoquetik errege eta artisten bisitak zabaldu ziren, Iparraldeko txoko txiki honetan bakarrik aurkitzen zituzten zainketak eta sendaketak jasotzeko. Hala ere, pertsona garrantzitsuren batek benetan markatu bazuen Kanbo-Les-Bains, hori Edmond Rostand antzerkigilea izan zen… Edmond Rostanden historia eta udaberrian Ipar Euskal Herriaz gozatzeko plan onenetako batzuk ezagutu nahi dituzu?

💢 VILLA ARNAGA: EDMOND ROSTAND-en AMETSA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Villa Arnagako urmael-ispilua

Edmond Rostand XIX. mendeko antzerkigile frantziarra izan zen, Cirano de Bergerac antzezlanagatik ezaguna. 1900. urtean Kanbo-Les-Bainsera iritsi zen arnas gaixotasun larri bat sendatzera eta Iparraldea eta Lapurdiko baserriak hainbeste gustatu zitzaizkion, ezen etxe eder hau eraikiarazi baitzuen, sarreran frantses estiloko lorategi bat eta atzean ingeles estiloko beste bat zituela.

Museos Vascos, Villa Arnaga
Villa Arnagako frantses estiloko lorategiak.

Villa Arnaga mugarri izango da bertako arkitekturan, “Neovasco” estiloko lehena baita. Gaur egun, Edmond Rostanden Museoa dago. Bertan, antzerkigileak egunerokotasunean erabili zituen espazioak eta XX. mende hasierako etxe honek zituen berokuntza eta elektrizitate sistema burutsuak ikus daitezke.

Cesar saria eta Cirano de Bergerac filmearen argazkiak.

Ez izan zalantzarik Villa Arnagako atea bultzatzeko eta bisitatzeko. Monumentu Historiko gisa katalogatuta dago 1995etik. Gainera, lorategiek “Jardin Remarquable” (Lorategi Nabarmena) frantziar izendapena dute.

💢 MUSÉE DU CHOCOLAT PUYODEBAT: TXOKOLATEAREN ARTISAUAK

Txokolate pitxerra eta kikarak

Puyodebat txokolate museo eta denda da gure pause gourmande ihesaldi honetan eta Ipar Euskal Herriaz eta bertako txokolate tradizioaz gozatzeko planik gozoenetako bat udaberri honetan.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Kikara mostacheroen bilduma.

Duela 20 urte baino gehiagotik, Christophe Puyodebat txokolategile maisuak bere pasioa lantzen du eta bere taldeari transmititzen dio. 1999an ireki zuen lehen denda Baionan, eta gaur egun dendak ditu Biarritzen, Capbretonen eta Kanbo-Les Bainen. Azken hori, gainera, txokolatearen museo interesgarri batekin batera.

Zer ikusi ahal izango duzu Puyodebat Txokolatearen Museoko bisita gidatu batean?

➡Txokolatearen historia zaharra eta Baionako portuaren bidez Iparraldera iritsi zenekoa ezagutuko dituzu.

➡Txokolatea lantzeko tresna bilduma interesgarri bat ikus dezakezu: harrizko errotak, zurezko irabiagailuak…

➡Katilu mostakerren eta pitxer txokolatedunen bilduma ederra.

➡Kakao-iragarki zaharren kartelak eta orriak.

➡Tamaina guztietako moldeak txokolatezko irudiak egiteko…

Antzinako kakao-pote bilduma.

Gainera, Venezuelatik etorritako Puyodebat txokolateen dastaketa egin daiteke, bertako espezialitateen bidez: Ganache chocolat noir, Craquinette eta pralinés.

Ziur gaude, guk egin genuen bezala, bisitaren amaieran dendatik pasako zarela, etxera txokolate goxo batzuk eramateko.

💢 KANBO eta EUSKAL PASTELAREN FESTA

Gâteaux basques con lauburu

Askok pentsa dezakezue Sara, Iparraldeko pastel tipikoaren sehaska, gozoki honen inguruan tradizio gehien duen tokia dela. Kanbo-Les-Bains da, ordea, urriko lehen asteburuan Euskal Pastelaren festa ospatzen duen herria. Kanboko kaleak jendez gainezka daude, eta bertako gozogileek beren pastelik onenak ekartzen dituzte, tradizioak agintzen duen bezala: Itsasuko “Beltza” gerezi barietatearekin edo pastelgintzako kremarekin beteta. Gainera, egunean zehar herriko dantza taldeez gozatzeko aukera dago, baita Euskal Pastela zuk zeuk prestatzen ikasteko tailerretan parte hartzeko ere. Bi aldiz izan gara festa berezi honetan eta udazkena heltzean Iparraldera itzultzeko agendatzea gomendatzen dizuegu.

❇AINHOA: MENDI ETA ITSASO ARTEAN

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Ainhoako plaza.

Ipar Euskal Herriaren bihotzean, mendiaren eta itsasoaren artean, Lapurdiko Ainhoa herri ederra dago, Frantziako ederrenetako bat bezala sailkatua ere bai. Horregatik eta sortzen duen xarmagatik, behin eta berriz itzultzen garen toki horietako bat da. XVII. mendeko euskal estiloko etxe tipikoz jositako kale nagusi ederragatik izango da; diska-formako hilarri paregabeak dituen hilerri interesgarriagatik izango da, balio handiko euskal ehorzketa artearen adibide direlako; herri xarmagarria delako izango da… Aurreko bidaia baten esperientzia irakur dezakezu HEMEN. Ziur gaude Ainhoa zure bidaia-agendan egongo dela behin eta berriz idatzita.

💢 MAISON OPOCCA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Maison Opocca, Oihana logela.

Bidaia honetan ostatu zoragarri bat aurkitu genuen: Maison Opocca, hotel-jatetxe bihurtutako ostatu bat, XVII. mendetik bere arima eta benetakotasuna gorde dituena.

Naturari erreferentzia egiten dioten euskal izen femeninoak omentzen dituzten 10 logela ditu, “Oihana” nire gela ederrarena, kasu. Leiho eder bat duen gela handi eta atsegina, Ainhoa inguratzen duten mendi berdeen gainean zabaltzen dena. Zoragarria benetan. Gainera, Maison Opoccan Lapurdiko sukaldaritzaz gozatzen jarrai dezakezu bere jatetxe tradizionalean terrazan eseriz. Gogoratu zure gela erreserbatzea Maison Opoccan, ostatu zoragarri hau azkar betetzen baita.

Maison Opocca aurkituko duzu Ainhoako kale nagusian, herri honetako denda eta txoko guztietatik gertu.

❇ MERCADOS Y COMERCIOS DE SAINT JEAN DE LUZ: EL SECRETO MEJOR GUARDADO

Donostiatik 40 bat minutura, AP8tik iritsita, Donibane Lohitzunek dena dauka bidaiaria liluratzeko. Badia eta Grande Playe gero eta turista gehiagok aukeratzen dute Donibane Lohitzune hondartzako helmuga gisa. Gainera, ez dira falta eraikin historiko garrantzitsuak, hala nola Lohobiaguenea etxea (Maison Louis XIV) edo Art Decó estiloko eraikin interesgarriak, La Pérgola hotela eta kasinoa kasu. Ezin dugu aipatu gabe utzi Donibane Lohizuneko arrantza-portua, garrantzi handikoa, non antxoaren, atunaren eta sardinaren arrantza-jarduera tradizionala mantentzen den, batez ere. Bere koloretako ontziek eta alde zaharreko etxeek bezala edonor maitemintzeko modukoak dira.

Hala ere, Iparralderako ihesaldi honetan Saint-Jean de Luz bisitatzea aukeratzen badugu, bertako merkataritza paregabe eta errepikaezinagatik da, han bakarrik aurkitzen baititugu sorkuntza batzuk. Bertako saltoki asko ez dira denda soilak, belaunaldiz belaunaldi igaro dira ekoizpen modu tradizionalak mantenduz eta garrantzi handiko ondarea utzi dute errezetetan, teniketan eta lanerako lehengaietan. Saltoki bakoitzak familia baten eta bere historia kontatzen du. Gure begietara, hau da Donibane Lohizuneko sekreturik handiena.

Egun erdia Donibane Lohitzuneko benetako merkatu eta saltokiak bisitatzen eta ezagutzen ematea proposatzen dizugu. Iparralde eta udaberriaz gozatzeko galdu ezin duzun plan horietako bat.

Te proponemos dedicar media jornada a visitar y conocer los mercados y comercios más auténticos de Saint-Jean-de- Luz. Uno de esos planes que no te puedes perder en una escapada para disfrutar de Iparralde en primavera.

💢 MERCADOS DE SAINT JEAN DE LUZ : MERCADO CUBIERTO, MERCADO DE LA COSTA VASCA Y MERCADO ARTESANAL

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Donibane Lohitzuneko merkatuaren arrain postua.

Donibane Lohizunek Iparraldeko Euskal Kostaldeko merkatu onenetako batzuk ditu, kalitatezko eta bertako ekoizle ugari biltzen baitira horien inguruan. Dudarik gabe, ez da ulertzen Donibane Lohitzunera bisita egitea bertatik igaro gabe. Ezagutu nahi al duzue Donibane Lohitzuneko ekoizleen esentzia gure merkatu eta denda ibilbidearen bidez?

Gure urratsek, lehenik, La Halle bezalako merkatu estalira garamatzate. Bertan, frutak, lekaleak, loreak, haragiak, eskualdeko gazta sorta zabala eta Donibane Lohitzuneko edo Getarieko portuetatik zuzenean etorritako arrain eskaintza zabala aurkituko dituzu. 07:00etatik 13:00etara egoten da zabalik, urte osoan zehar.

Donibane Lohitzuneko gaztandegia merkatu estalian.

Merkatu estalitik irten behar da, La Halle inguruan, Euskal Kostaldeko ekoizleen merkatua bisitatzeko, Ipar Euskal Herriko handienetako bat non era guztietako elikagaiak aurkitzen ditugun. Hain gustuko ditugun produktuak aurkitzeko aproposa da, gazta, ogia… Baina, gainera, gehien gustatzen zaizkigun ekoizleek egiten dituzte. Urte osoan zehar, astearte eta ostiralero, ekoizleekin solasean gozatzeko eta mimoz egindako produktuak erosteko topagune ezin hobea.

Azkenik, azoka estaliaren inguruan ere, Donibane Lohitzuneko Le Marché des Créateurs aurkituko dugu; igandero, 10: 00etatik 18: 00etara. Bertan, artisautzako objektu eta ekoizpen paregabeak aurkituko ditugu, hala nola egurrez landutako mahai-jokoak, larakoak, kakoak eta orrazkerarako era guztietako elementuak; ehungintzako ekoizpenak, hala nola kutxatilak, nezeserrak, poltsak… Artisautzako tailer handi bat, aire zabalean eta salmenta zuzenekoa bilatzen ari zaren opari berezi hori aurkitzeko.

💢 DAM É DRÔLES ESPRADRILLES: ESPARTIÑEN UNIBERTSOA

Dam é drôles Espadrillesen abentura Valérie, Maria eta Josianeren arteko adiskidetasun sendotik sortu zen. Ipar Euskal Herriaz maiteminduta zeuden hiru lagun horiek ahaleginak batzea eta euskal espartiñen negozio hau sortzea erabaki zuten.

Donibane Lohitzuneko Victor Hugo bulebarrean dagoen boutique-tailer txiki honetan espartiñen inguruko unibertso txiki-handi bat aurkituko dugu. Mota guztietako espartiñak eta espartzuzko oinarri latzarekin konbina daitezkeen materialak. Harrituko zaitu hainbeste espartin mota ikusteak; forma, kolore eta oihaletan. Hala ere, Dam é Drôlesek sorkuntza mota baten aldeko apustua egin zuen hasieratik: euren aurrekoek euskal jantzigintzaren tradizioan emandako urratsak errespetatzea; pieza bakoitza eskuz josiz; Mauletik edo Irundik datozen espartzuzko oinarriak erabiliz eta material nobleak erabiliz, hala nola Sarako bildotsen artilea edo Ipar Euskal Herriko teneria ederrenetako batean aukeratutako larruak.

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Gure espartin txikia eskuz josten.

Hori gutxi balitz, espartinen boutique bikain honetan, zeure espartinak josten eta sortzen ikasteko tailer bat jarri dute martxan duela gutxi. Animatzen al zara?

Espartinen tailerra egiteko aukera izango duzu, giltzekin batera eraman ahal izango duzun alpargata txiki bat josten ikastekoa. Oso goiz entretenigarria pasako duzu, espartinen oihala moztu, zulatu eta puntu berezi batez josten ikasiko duzu, espartinen egin ekoizte-prozesua lehen pertsonan biziz. Jakina, Valerie, Maria eta Josiane laguntza osoa emango dizute prozesu zirraragarri horretan zehar. Ikusi nahi duzu zer moduz joan zitzaigun guri?

Idatzi zure agendan jarduera hau, udaberrian (edo urteko edozein sasoitan) Iparralde eta udaberriaz plan berezi eta desberdinenetako bat delako. Tailerrak 14 €balio du pertsonako eta oso jarduera atsegina da. Egindako espartina harro erakutsiko duzu nonahi! Animatzen al zara?

💢 BOUTIQUE PIERRE OTEIZA: KINTOA URDAILAZPIKOA

Kintoa produktuen dastaketa.

Iparraldera egin genuen aurreko bidaian, Aldudeko haran berde eta oparoa bisitatu genuen, Pierre Oteizaren baserrian Kintoa txerriaren hazkuntza ezagutzeko. Bisita hark zentzumenentzako oroitzapen atsegina utzi zigun bisitatu genituen postaleko paisaiak, egin genuen urdaiazpiko dastaketa bikaina eta Pierre Oteizaren lagunartean gozatu genuen bazkaloste ahaztezina zirela eta.

Kintoa DOP urdaiazpikoa 18 eta 22 hilabete bitartean heltzen da Aldudeko lehortegi naturalean, Salies-de-Biarnoko gatzarekin eta Ezpeletako piper-hautsez ontzen delarik. Kintoa txerria berreskuratzeko ahaleginean emandako urteek eta hazkuntzaren eta eguneroko ekoizpenaren lanak jaso dute haren errekonozimendua. Kintoaren produktuak Concours Général Agricole 2023k saritu ditu: Frantziako produktu eta animalia onenen kalitatea saritzen duen lehiaketa: urrezko domina Kintoa urdaiazpikoarentzat eta zilarrezko dominak Kintoa saltxitxoientzat eta Kintoa saltxitxa lehorrentzat.

Euskal produktu honen kalitatearen jakitun, oraingoan Kintoa urdaiazpiko pixka bat etxera eraman nahi genuen, beraz, gure urratsek zalantzarik gabe Pierre Oteizaren Boutiquera garamatzate, Donibane Lohitzuneko Rue de la Republique-ko 10. zenbakian. Paradisuak existitzen bada, lehen urratsa txerriaren delicatessen boutique honetan sartzea da.

💢 MAISON ADAM ETA DONIBANE LOHITZUNEKO JATORRIZKO MACARON

Maison Adam.-eko makaron gozoak.

Gazitik gozora pasatzen gara, eta Donibane Lohitzuneko tradizio eta sustrai handieneko gozo bat erostera joan nahi dugu: les macarons: galleta bat iradokitzen digun gozoki biribil bat, baina funtsean gaileta ez dena. Merengearen eta almendraren arteko nahasketa da, kanpotik kurruskari eta barrutik samurra.

Historiaren arabera, Louis XIV.a eta Espainiako Maria Teresaren ezkontza zela eta, Adam jaunak macarons erretilu bat helarazi zien erregeei. Erregeak txundituta geratu ziren gozoki horiekin eta Frantziako gorteko errezeta-liburuan sartu ziren. Gaur egun, Miguel eta Andoni Telleriak hartzen dute familia-negozio horren lekukoa eta 13. belaunaldia da gozogintzaren eta macaron gozoen errezeta sekretuaren buru.

Gure iritzi pertsonala nahi baduzu, Frantziako hainbat lekutan probatu ditugula macaron gozoak esango dizuet, baina Maison Adam-ekoak jan ditugun naturalenak eta goxoenak dira. Guk ezin izan genion tentazioari ihesi, eta zuk?

💢 LA CIVETTE GANIBET-DENDA: EUSKAL AIZTOAK

Labanarik onenak suitzarrak badira, aiztorik onenak euskaldunak dira. Baina oraindik ez baduzu horrela pentsatzen, ziur gaude La Civette aiztodendara bisita eginez iritziz aldatuko zarela.

Duela 36 urtetik hona, Urchoegia familiak, labanak sortzeko grinaz beterik, diseinuzko eta inspiraziozko aizto mota ugari eskaintzen ditu La Civetten, artisauak erabat. Bereziki, arreta eman zigun Kaskarot aiztoak, “Donibane Lohizuneko labana” deitua, kortsarioek erabiltzen zituzten ganibetak itsasoaren bizitzari zuzenean erreferentzia egiten zion aire batekin. Gainera, euskal Yatagan aizto tradizional ospetsua ikusi genuen La Civetteko erakusleihoan

Ikusten duzunez, euskal produktuak, tradizionalak eta kalitatezkoak gustatzen bazaizkizu, Donibane Lohitzunek nekez gaindi daitekeen eskaintza dauka. Iparralde eta udaberriaz gozatzeko 11 plan bikain horietakoa.

❇ ZIBURU ETA SOKOAKO GOTORLEKUA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Sokoako gotorlekua txalupatxoekin ber oinetan.

Ziburu arrantza-herri txiki bat da Urdazuri ibaiaren bokalearen beste aldean kokatuta. Bere xarma handienetako bat da Sokoa auzo karismatikotik paseatzea eta Enrique XVI.ak Ziburuko porturako sarrera defendatzeko eraikiarazi zuen gotorleku zaharrera iristea.

Baina, egia esan, ez gara paseatzera bakarrik etorri, baizik eta udaberrian Iparraldeaz gozatzeko plan gastronomikorik onenetakoa gauzatzera: Ttoro arrain-zopa tipikoa dastatzea. Ezagutzen al duzu?

ARRAINA JATETXEA ETA TTORO ARRAIN ZOPA TRADIZIONALA

Planes para disfrutar de Iparralde en primavera
Arraina jatetxea, La Table Marine

Arraina jatetxea, Sokoako portuan kokatua dago eta Ttoro arrain-zopa jateko toki aproposa da. Iparraldeko kostaldeko espezialitate eta plater tipiko jan nahi izanez gero, zalantzarik ez izan, Ttoro zopa goxo-goxua da eta.

“Amaren arrain-zopa” gogoan dut oraindik, eta joaten naizen tokian dastatu eta konparatzen dut. Ziurta diezazuket hau dela dastatu dudan onenetarikoa.

Ttoro arrain-zopa tradizionala.

Itsaskia eta arraina konbinatzen dituen zopa da: txirlak, muskuiluak, legatza eta zapoa, otarrainxkak, zigalaren bat… Testura lodiarekin, sopaco ogia eta Ezpeletako piperren hautsatik datorren ukitu mingarria erabiliz.

Antzina, plater hori itsasontzietan prestatzen zen, itsaso zabalean, salmentarako baztertzen ziren arrainekin. Arrantzaleen etxeetan, berriz, emakumeek eguneko arrantzako soberakinekin prestatzen zuten.

Ikusten duzue ez dela plater bat, baizik eta kazola osoa ateratzen dizutena nahi adina zerbitzatzeko. 33€ balio du eta 2 lagunentzat eskatzea gomendatzen dizuegu. Guri bezain beste gustatzen al zaizue arrain-zopa?

❇ LAPURDIN AUTOKARABANAZ LO EGITEA: CAMPING-CAR LEKUAK

Lapurdira furgonetaz edo autokarabanaz joan nahi baduzu, baina non lo egin ez badakizu, kanpinak eta inguruko autokarabana guneak gomendatzen dizkizugu, plan horiek guztiak egitea erraza izan dadin eta udaberrian Iparraldez goza dezazun.

Muga zeharkatu eta Ipar Euskal Herrira itzuliko gara berriro, puzzle osatugabe baten ezinbesteko pieza baita. Berriro ere euskal sustraiez, estilo propioez, plater tipikoez eta tradizio handiaz ari gara. Eta horiek guztiak ezinbesteko osagaiak dira Euskal Herriko zatitxo hau berrezagutzeko eta Iparraldeko udaberriaz gozatzeko, plan original askoren bitartez. Animatzen zara haiekin?

Asteburu bikaina izan da Iparraldeko euskal kostaldea berriro gozatzen: artisauak, ongizate esperientziak eta tokiko merkataritza aktiboa.
Eskerrik asko Iñaki Makazaga, Hendaye Tourisme et Commerce
Kanbo-Les-Bains Tourisme eta Saint-Jean-de-Luz Tourisme,
Berriro gurekin kontatzeagatik. Eskerrik asko nire bidaide eta kazetariei: Xabier eta Elena.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude

[related_post themes="flat" id="29472"]
error: Edukia babestua!! Contenido protegido!!